utorak, 5. svibnja 2015.

Zeleni kvadrat

Ove smo godine odlučili "zeznuti" prirodu u svojim okrutnim pojavama. Zato smo svoj vrt podigli na viši nivo. ;-) Neuhvatljiv puževima i poplavama. Od starih paleta osmislili smo povišene gredice po receptu naše poznate hrvatske vrtlarice Kornelije Benyovski Šoštarić. Napravili smo i kućicu za kukce koja se ubrzo stopila sa pozadinom. Obgrljena puzavicom (Cymbalaria muralis volčac, poponac ili klobučić) postala je dom divljim pčelama. S veseljem stvaramo naš mali zeleni kvadratić vrta koji raste u sjeni bazge. 
Neka se biljke vole: rajčice okružujemo bosiljkom, peršinom (i to francuski jer mi je taj kovrčavi naj), vlascem i kimom, tikvice dragoljubom dok neven sadimo posvuda oko gredica a u kombinaciji s peršinom uvećava energiju rajčice, luka i rotkvice. Kamilica oporavlja zemljište oko metar u promjeru i sprečava pojavu bijelog crva a voli se s porilukom, krumpirom i celerom. Majčinu dušicu i mentu uz rubove da ne osvoje cijeli vrt. Rikole ima gdje god je slobodnog prostora. A posebno su veselje ne tako uobičajene biljke poput rabarbare i lab laba.
Nekako s proljeća uvijek požurimo s uređivanjem jer nas to opušta na dobar način. A djeca sudjeluju u svim fazama iako su najsretniji kad spašavaju gliste noseći ih u vrt. Ipak, mislim da je konačan ishod dobitak na lutriji. Nekad si sretne ruke i nikakvih problema na vidiku dok opet zna krenuti i nizbrdo pa neka krtica, voluharica, gljivica, insekt, bolest upropasti sav tvoj trud. I dođe ti da poludiš od bijesa. No kad ubereš svoje rajčice, tikvicu ili vlasac to jednostavno bude najfinije povrće, glavni zgoditak. Čini se da je raslo nekoliko puta: prvo u tvojim mislima, pa u malenim posudicama u improviziranom stakleniku i tek onda u vrtu. Treća sreća.

Rajčica (paradajz, poma, pomidor) - voće ili povrće sasvim je svejedno sve dok su zdrave i neobično raznobojne pa u svim bojama i oblicima iznenađuju u salatama, šalšama i raznim kreativnim kulinarskim kreacijama. Nije kalorična, sadrži puno vitamina C, kalja, fosfora, magnezija, kalcija, karotena no najviše se spominje važnost likopena (antioksidansa) koji joj daje boju ali i ljekovitost jer djeluje na kardiovaskularni sustav, prostatu, giht i dr. Ako i nemate vrt jednostavno nemate izgovor ne uzgajati ovu namirnicu jer ona uspjeva i u teglama na balkonu samo ako ima dovoljno sunca i vode i ljubavi dakako. Rajčica ima stvarno puno vrsta i meni je to najzanimljiviji dio kad iz eko sjemena posijemo razne sorte pa nisam sigurna koja je  sve dok se ne pojave plodovi ili još i kasnije. Iako obožavam šalšu i sve varijante tog jela (ipak sam poudalmatinka!) nedavno sam otkrila sušene rajčice koje su me totalno očarale koncentracijom okusa. Uz njih nekako najčešće ide vlasac ili bosiljak. Tako smo se "navukli" na okus rajčica s bosiljkom da već imamo uvjetovanu reakciju pa kad pojedemo samo bosiljak čini nam se da smo jeli rajčice. Za svaki slučaj da bosiljka nestane napravila sam i ulje od bosiljka što je ustvari maslinovo ulje aromatiirano bosiljkom. Bilo da ste uzgojili male žute kruškice, debelog Amerikanca, volovsko srce ili šljivara, možda cherri ili mini cherri uživajte u okusu svojih eko rajčica. Uz tikvicu i salatu rikolu rajčica je razlog zašto smo se uopće upustili u vrtlarske priče. Hororci u svijetu rajčice sigurno su riječi poput plamenjače, pauk, zlatica i lisne uši ali crne i zloslutne misli nisu dio ovog posta. 

Evo kako zasad izgleda naš "Zeleni kvadrat"


Nema komentara:

Objavi komentar