ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Danas sam stvarno ljuta, ljuta ko´... HREN!

 
Koliko se god trudila stvari nekad idu nekim svojim tokom, nizbrdo. Postolar mi je danas hladno objasnio kako se moje gojzerice raspadaju i da im jednostavno nema pomoći. Može on to pokušat zalijepit al neće dugo trajat. "Mislim, ako vama nije puno dat 100 kuna za još jedno nošenje onda ću probat zalijepit..."  Uzdahnula sam i dala mu predujam. Nekako mi je prerano da se oprostim od njih. Vežemo se za stvari. Oni su nam podsjetnik na sretne trenutke. A ne volim takve crnjake od prognoza i radije sam blesavo naivna. Cvrkućem i planiram makar su za subotu prognozirali snijeg... Trudim se ne gledati vijesti jer se svode na crnu kroniku. Ustvari, gotovo uopće i ne gledamo TV al netko me već podsjeti što sam propustila dok sam lebdjela na svom sretnom oblaku. Iako to nerado priznajem i moj se štit nekad dotraje: od stresa, od svakodnevnih 100 i više km vožnje, od djece, od obavijesti u poštanskom sandučiću i od pogleda ispod ružičastih naočala općenito. Padnem na zemlju i suočim se s realnošću i budem stvarno ljuta, ljuta ko´... hren i to na sve.

HREN (ljuti hren, ren) stvarno je ljuta biljka. Možda je i on tako ljut jer raste uz put pa vidi previše toga. Možda su mu živci tanki kad ga netko riba pa žari svojom ljutinom. Ako niste probali ribati hren propuštate jedno intenzivno iskustvo za sinuse. Čak bi se moglo dogoditi da se i dobro isplačete i ostanete bez daha od prodorne žestine.  Al kad si stvarno ljut i svjestan da bi se trebao skulirat i malo ohladit, opustit i da nisu stvarno svi živi krivi jer nije tvoj dan, ipak te ljutina ne pušta lako. Jednostavno te vuče da još jednom udahneš pa makar se onesvijestio. Mi smo se odvikli intenzivnih i čistih okusa. Ima nešto anđeosko čisto u toj bjelini njegovih cvjetova i korijena. Smekšali smo se previše pa radije biramo slatko a možda nema ništa loše da s vremena na vrijeme malo zaljutimo stvari i razbijemo monotoniju. Osim vitamina C ova biljka korisna je kod kašlja, upornih bakterija, čišćenje mjehura i mokraćnih kanala, djeluje na žuć i jetru, cirkulaciju kože, digestiv je i diuretik. Ima toga još pa guglajte ako vas zanima. No, meni je i ovo dovoljno da ga stavim na dnevni meni sada kada mu je sezona. 
Za početak naribajte malo divljeg hrena u svoju salatu i bit će to sasvim nova salata! Iskopajte korijen hrena i napravite odličan zimski lijek za prehladu i gripu, jačanje, bronhitis i pročišćavanje pluća: 

SIRUP OD HRENA: 

- ribani svježi korijen hrena (sva srednje velika korijena)
- med (pola kile), propolis (jedna čajna žličica ili oko 30kapi)  i zdrobljeno sjeme anisa (jušna žlica)

SALATA OD CIKLE I HRENA

- naribajte sirovu oguljenu ciklu (još bolje ako imate neka fensišmensi pomagala kao npr. spiralizator)
- može i korijen celera, mrkve ili nekog drugog korjenastog povrća poput čičoke ili jama i sve to prelijte umakom od hrena (naribani korijen hrena pomiješan s uljem, vrhnjem, malo soli i tako izblendan u rijetku kremu) Ova salata ne samo da vam pomaže kod disanja punim plućima nego vas hrani vitaminima i mineralima izravno iz Zemlje. Idaelana je za slabokrvnost, nevoljkost i ravnodušnost. 

"Gruba je pogreška misliti da ste okusili borovnice ako ih niste nikada brali. " 
(Walden, H. D. Thoreau)


Nema komentara:

Objavi komentar