petak, 22. lipnja 2018.

Lipe cvatu

Kad zamirišu lipe u Petrinji kao da se zrakom prospe čarolija vilinskog praha vile Tillie - petrinjske vile. Kako opisati taj miris? Tako ugodan, opojan ali blag, prijateljski, opuštajući, osvježavajući, savršen... Prolazeći ulicama moga grada uvijek se zapitam: Ma, što to tako divno miriše? Pomalo zbunjena jer miris kao da dolazi s neba. Spušta se iz visokih pravilnih krošanja koje zaglušujuće zuje od rojeva neumornih pčela. Kad lipa medi one u Petrinji imaju zaista puno posla. Zeleni srcoliki listovi moćno su se izravnali da naprave što dublji hlad i ublaže snažne zrake sunca jer kad lipe cvatu ljeto je već na pomolu iako još možda nije ni mjesec lipanj (a lipa je simbol lipnja). Svejedno radi li se o srebrnoj (Tillia tomentosa), velelisnoj (Tillia grandifolia) ili sitnolisnoj (Tillia parvifolia) sve mirišu i šušte svojim "propelerima" koje će pomoći sjemenju da se vine do novih staništa. U ljekovite svrhe koriste se velelisna ili tzv. bijela i sitnolisna ili tzv. crna dok se srebrna sadi više kao ukrasno drvo. U mnogim je gradovima često crkva najstariji svjedok prošlosti, ali u našem gradu to nije tako. Uz nekoliko zgrada velelisne lipe nijemi su svjedoci vremena. Više od dvjesto godina viju svoje krošnje u centru grada i još od Napoleona broje godove. Četiri takve "starice", sigurna sam, imaju o čemu međusobno razgovarati. Iako mi ne razumijemo njihovo šuštanje udišemo mirise krošanja svakog lipnja a prolaznici se dive moćnim deblima jer je potrebno više od 12-ero djece da se prime za ruke i tako obgrle njihov struk. Tijela su im već načeta vremenom i neke su grane povezane ali sam sigurna da će ove dame iako u godinama vidjeti još puno generacija djece, svatova pred crkvom, svečanosti u paviljonu i Lovrenčeva (dan grada).  Drvoredi lipa na nasipu uz Petrinjčicu u svojim će sjenama skrivati mlade ljubavnike kao što to rade već dugo, a lipe na Trgu učitelja ispraćaju studente (buduće učitelje) koji tuda često prolaze. Lipe cvatu a godine prolaze. Kao u pjesmi koju svi znaju. Sve što je lijepo kratko traje tako i čarolija cvjetanja lipa u gradu traje prekratko. Mirise lipe zamijenit će neki drugi ali prije nego ocvatu valja nabrati cvijeta jer je lipa vrlo ljekovita biljkajer štiti od gripe i prehlade, liječi upale, pomaže u detoksikaciji organizma, regulira probavu, štiti od raka, opušta duh i tijelo…

Imate li problema sa spavanje, nervozom ili visokim krvnim tlakom cvijet lipe nudi svoju pomoć. Topli čaj ili kupka pomoći će kod iznojavanja i tako smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu i kod djece i kod odraslih. Čaj od lipe mogu piti i bebe. To je drvo velikog srca i pomaže kod masnih naslaga u krvnim žilama. Boli li vas glava ili imate migrene? Boležljivi ste i uvijek među prvima "pokupite" neku gripu ili prehladu? Sluzi koje lipa sadrži pomažu kod upale grla, ublažavaju kašalj i povećavaju otpornost prema infekcijama. Lipa čisti krv. Čaj od lipovog cvijeta vrlo je fin, ugodnog je mirisa i svijetlo zlatne boje. U zimskim mjesecima čaj se tradicionalno pije s medom i u kombinaciji s travaricama kako bi ugrijao i ojačao tijelo. Mladi listovi ukusni su i sirovi a bogati su C vitaminom.

Osim cvijeta tu je i lipov ugljen, ugljen lipova drveta koje upija toksične tvari pa se koristi kod otrovanja. Narodna izreka kaže: Ako zaspeš pod lipom probudiš se zdrav, a ako zaspeš pod orahom probudiš se bolestan. 

Idealno osvježenje na tragu samog početka ljeta je Lipalimunada. Otkrila sam je sasvim slučajno i iznenadila se okusom. Rascvjetale cvjetove velelisne lipe (ili neke druge) potopiti u vodi preko noći. Dovoljna je šaka cvjetova na litru vode. Ujutro procijedite vodu i u nju dodajte sok svježe iscijeđenog limuna (3 limuna po litri vode) i agava sirup po želji (oko dvije žlice po litri vode). Dobivenu mješavinu lipa vode, limuna i agava sirupa ostavite u hladnjaku i poslužite kao pravo ljetno osvježenje. Lipa je vrlo ljekovita biljka i ukusna kao čaj no vrijedi ju probati i u ovoj hladnoj varijanti. Iznenadite svoje prijatelje Lipalimunadom.

Lipa se u prošlosti smatrala drvom sudbine pa je po običaju sađena na dan rođenja muškog potomka. Od prastarih vremena važi da je lipa drvo naklonjeno čovjeku baš kao što je i Petrinja mali grad velikog srca po mjeri čovjeka. Prošetajte zato ovih dana Strossmayerovim šetalištem il nasipom uz Petrinjčicu i udahnite miris lipe. Potpuno je besplatno a neprocjenjivo kao i sve što se ne može kupiti novcem.
„Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi, niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!„Narodna mudrost

Nasip uz Petrinjčicu u sjeni je rasvjetalih lipa


Pogled na slapove Petrinjčice kroz mirise lipe

Višestoljetna lipa ilirka ili "dama u godinama" i poletarci OI Kupa Petrinja 


Nema komentara:

Objavi komentar