petak, 29. svibnja 2020.

Petrinjski put svile

Stojimo tako i pričamo između dvorišta i izvora. Razgovaramo o zanimljivostima u tom kraju. Odjednom mi pogled privuku mladi svjetlo-zeleni listovi na granama velikog i starog stabla ispod kojeg stojimo. E, pa to mora biti nitko drugi nego dud.

Iznenada se pojavi stara scena iz djetinjstva. Čuntić. Naše imanje od milja zvano Ranč. Tata kosi. Mama uređuje vrt. Brat i ja se igramo i svako malo naberemo male, crno-crvene plodove i trpamo ih u usta. Prsti kao tintom „zaflekani“, a oko usta slični dokazi. Mama opominje da ne bismo trebali pretjerivati jer bi mogli imati "brzo trčanje s rijetkim posljedicama" i da je Petrinja jako daleko ako nas potjera. Svi smo se smijali.



„Je li to dud?“, upitam ju.

 „Da, i to jako stari“, odgovara.

„To je sigurno bijeli kao i onaj gore na raskršću“, nadodam.

„Da, isti je“, potvrdi ona. "Već ga je nevrijeme lomilo. Vrh mu se prevali tu gdje stojimo, ali sam se obnavlja i dalje raste i rađa."

Joj. Jako volim bijeli dud. Pamtim jedan poseban. Slika još svježa u glavi iako je prošlo dosta godina. 
Ljetni svatovi kao iz bajke na predivnom salašu u Vojvodini. Veselje i nestrpljenje u zraku. Starinska kola s upregnutim bijelim konjima. Na njima mladenci. Predivna mlada u bijeloj vjenčanici s elegantnim čipkastim suncobrančićem. Mladoženja ponosan, uzbuđen i sretan. Sunce je jako upeklo. Vruće je, a mi smo skriveni u hladu gustih krošanja starih stabala. Pogledam iznad i uzbuđeno shvatim da smo ispod bijelog duda punog plodova. Naravno, pojedem 5-6 sočnih, bjelkastih plodova. Ne pretjerujem, sjetim se mame, ali i toliko je dovoljno za pravu senzaciju okusa.
 
Odjednom me upita: „ A koja je priča onih dudova na ulasku u Petrinju od Kupe?“

„Joj, čekaj! Ne pitaj!“, uletim ja brzo, „još nisam ništa o tome napisao.“

„Znači ima neka priča?“, upita.

„Nadam se“, odgovorim i dodam, „možda postanu i popularni."

„Ako ništa možda se netko napokon počne brinuti o njima“, ponadam se.


Pomislim si kako još nisam ništa napisao o dudovima koji su me jako zainteresirali prije nekih dva mjeseca. Uhvatio sam se proučavanja, čitao, fotografirao i … na kraju odgodio za neka druga vremena. 


Od tada se isti pojam svako malo pojavljivao u mom životu. Na tržnici sam neplanirano kupio mladicu patuljastog duda na koju sam "slučajno" naišao. Iznenadno proljetno zahlađenje na -5°C ju je onakvu tanjušnu smrznulo. Onda je pustila mladicu sa samog dna koju su puževi pojeli. Borba je to za opstanak koja još uvijek traje. Nakon toga u obiteljskoj šetnji i istraživanju okolicom Crikvenice naišli smo na staru murvu (dud) i prvi put sa svojom djecom brao plodove. Učio ih kako se ne zaflekati i kako su puno ukusniji kada ih pojedeš više od jednom.  Onda je ispod tog starog duda u društvu izstraživača, ljubitelja prirode i tradicije, novinara i fotografa spomenula one iste dudove kojih su me jako privukli početkom proljeća. Sve mi govori da nema smisla čekati. Zato evo priče.


Petrinja – svila. Nikada te pojmove nisam povezivao. Ipak…

Tradicija izrade svile duga je i više tisućljeća. Povezujemo ju sa zemljama dalekog istoka, prije svega Kinom. Takozvani put svile bio je vrlo dugačak, nesiguran i skup, pa je cijena te tkanine bila nevjerojatno visoka. Kasnije se proizvodnja širila na ostale zemlje kako bi tek u 6. stoljeću došla do Europe. Tako je započelo doba niže cijene i veće dostupnosti omiljenog materijala.

Zahvaljujući, prije svega, Mariji Tereziji i mi smo, kao dio nekadašnjeg Monarhije, bili dio velikog pogona u proizvodnji svile. Sve se to događalo još u prvoj polovici 18. stoljeća. Još iz tog doba možemo pratiti prve tragove svilarstva u tradiciji kroz ukrašavanje narodnih nošnji i vezova (svilovez).

Kod nas se tada intenzivno potiče uzgoj dudovog svilca. Osobito u Vojnoj krajini. Država u to doba daje poticaje za taj uzgoj i proizvodnju. Marija Terezija 1763. patentom poziva „zemaljsku gospodu, oblasti, samostane i općine u mnogim svojim zemljama da uzgajaju bijele dudove…“.

Petrinja se naravno uključuje u tu priču kao jedan od važnijih gradova Vojne krajine. Prva petrinjska predionica svile radila je već 1781. godine. Nakon kraćih poteškoća obnavlja rad 1792.  Poznato je da se tada nalazila „u neposrednoj blizini sutoka rječice Petrinjčice u Kupu…“ (I. Golec, Povijest grada Petrinje, 2014.). Pretpostavljam kako je bila u neposrednoj blizini ili na mjestu zgrade koja je kroz svoju povijest promijenila puno naziva i uloga, poznatije kao Gradska klaonica. Zgrada je građena na prijelazu s 19. u 20. stoljeće pa je moguće da je na njenom mjestu prije izgradnje postojao pogon za proizvodnju svile.

Negdje sam pročitao kako se u Banskoj krajini nisu sadili samo bijeli nego i crni dudovi. Kažu da njihova svila nije bila tako profinjena, ali da je bila čvršća i otpornija.

Svilarstvo kroz vrijeme mijenja svoje upravitelje. Vojne vlasti Banske krajine predaju upravu i brigu o proizvodnji svile Ugarskoj dvorskoj komori 1800. godine. Od 1826. upravu preuzimaju bečki veletrgovci koji otkupljuju čahure od krajišnika po cijenama utvrđenim od strane Dvorskog ratnog vijeća. Nakon revolucionarne 1848. godine pada potražnja, a dodatni udarac na postojeću proizvodnju bila je bolest dudovog svilca šezdesetih godina istog stoljeća. Tako 1865. preostaju samo svilane u Kostajnici i Novoj Gradiški.

Iste godine svilarstvo u Petrinji ponovno potiče ilirac i saborski zastupnik Petrinjac Stjepan Pejaković. On tada potiče 16 Petrinjki na uzgoj dudovih svilaca. Vjerojatno je to posljedica vladinih uredbi u kojima određuju školama da njeguju svilene bube, a u školskim vrtovima i uz državne ceste moraju se saditi dudovi. Proizvodnja raste slijedećih godina da bi početkom 19. stoljeća opet počeo opadati. Ipak, poznato je da je 1904. u Petrinji zasađeno 435, a 1906. još 434 stabla duda na javnim mjestima. Pretpostavljam kako se vjerovalo i nadalo u novi uzlet petrinjskog svilarstva.

Oko 1913. počinje nagli pad prirodnog svilarstva u Europi zbog pojave umjetnih vlakana. Početak 1. svjetskog rata sigurno nije pogodovao pozitivnoj promjeni. U narednim desetljećima stabla dudova u Petrinji i dalje rastu uz ceste i puteve kao ukrasna stabla ali i kao spomen na neka druga vremena. Narod je snalažljiv. Dud se koristio i za izradu košara. Kao i vrba podnosi gruba rezanja i lako se pomlađuje. Sigurno su dobro došli i plodovi za skupljanje plodova od kojih su se radili džemovi i sokovi, a bojala se tkanina. Nekad i slučajno.

Znam da se u obitelji prepričavalo šokantno svjedočenje moje bake kako su mučnog ljeta 1945. krajem drugog svjetskog rata zarobljeni vojnici poraženih vojski u dugim kolonama prolazili gradom. Izmučeni, očajni, gladni i žedni ljudi „očistili“ su sve plodove s nebrojenih stabala dudova u gradu.

U narednim godina dudovi su postepeno nestajali iz naših ulica i javnih površina. Zamijenjeni su  ukrasnim stablima raznih vrsta.

Ipak, neka su ostala skrivena i zaboravljena uz glavne ceste u gustišu s drugim naoko bezimenim raslinjem. Starih dudova preživjelih od vremena svilarstva u Petrinji sigurno ima i više nego što pretpostavljamo. Meni su trenutno najzanimljivija ona stabla uz Zagrebačku cestu prema kupskom mostu. Pretpostavljam da su stara barem stotinjak godina, a sudeći po njihovom opsegu debla možda i puno starija. Tko zna možda su neka i iz doba Marije Terezije. Ako jesu onda su to od istoga vremena kada je građen onaj nekadašnji Sv. Lovro. Godinama im se grubo sijeku grane koje se pruže prema cesti. Posljednjih godina grubo ih mlate razni strojevi koji nemilosrdno ukroćuju Prirodu kako se ne bi previše približila prometnicama. Nadam se kako će nam stručnjaci priskočiti u pomoć i točno odrediti njihovu starost. Za početak bilo bi lijepo dati im malo više pažnje. Istaknuti ih, zaštiti, a možda bi tuda mogla ići i neka buduća tematska, turistička i poučna staza. Možda „Petrinjski put svile“?

 Igor Žilić

Izvori:   


Nema komentara:

Objavi komentar