nedjelja, 14. veljače 2016.

#smutime #greenforlife #sirovahrana

Zadnjih 10 tak dana iščekujem poziv iz ovlaštenog Kenwood servisa. Još ništa. Nisam baš tako strpljiva pa sam ja nazvala njih. Krajem tjedna, rekli su. Ali lagali su. I tako blendamo štapnim mikserom. Nema veze. Uz malo promišljanja neimanje blendera nije zapreka da nešto zeleno ne smutite za doručak. Dokazano. Baš kao što vas kiša ne sprječava u trčanju nasipom. Ili nedostatak skupe planinarske opreme da planinarite. Novac nije jači od vas. Dok smo se bavili standardnim i latinoameričkim plesom shvatili smo da talent nije ključan za uspjeh. Baš kao što i svaki roditelj zna da mu sve diplome svijeta ne pomažu puno u roditeljstvu. Volja i ljubav puno su bitniji. Snaga ljubavi pokreće svijet. I mene.♡  
Svakodnevno nas neke sitnice malo slome, ali nas istodobno neki drugi detalji nadahnjuju ispunjavajući nas novom energijom. Tako otkrivamo ljepotu. Nijedna simfonija ne bi bila tako ugodna da nema cressenda i decresenda. Svaka staza ima uspona i padova. Ponekad nas tako život natjera da kleknemo i promijenimo perspektivu.  

Proljeće još kalendarski nije niti na pomolu, a kopriva je već nikla. Otkrili smo je danas na osunčanim padinama brdašca u dragom nam Čuntiću. Vlasac se već značajno izdigao svojom srebrno zelenom kovrčavom kosicom. U nijansama roza ljubičastih zvončića plućnjak je pokazao svu svoju ljepotu. Priroda je isto nestrpljiva. Kao i mi. Svake godine pomislim kako me sunce i zelenilo veseli kao nikad prije. Veseli me moj zeleni kvadrat tj. moj vrt kojeg svakodnevno proširujemo i uređujemo. Ali veseli me i odlazak u prirodu po divlje bilje. Osim što je nezagađeno raznim kemijama ono ima posebnu životnu energiju jer se za njega nitko ne brine niti ga tetoši. Raste samo i slobodno. Divlje. Tako i hrani našu divlju stranu. Čini i nas žilavijima i otpornijima. Zdravijima. A zdravlje je ključno za život. Zeleno za zdravlje. V.Boutenko--Zeleno_za_zdravlje.pdf

Započnite svoj dan u nijansama zelene. Evo jednog mog recepta:

Zeleni kašasti sok: lan (2 čajne žličice namočene preko noći), chia sjemenke (2 čajne žličice namočene preko noći), dvije šake koprive i list kelja, dvije jabuke (domaće ili bio), jedna banana (bio iako često koristim i one koje to nisu jer ih u Petrinji nemam gdje kupiti) i voda (izvorska ili obična oko 2 dcl) 

Važno je sve izblendati u fini sok. Može i štapnim mikesrom uz više strpljenja i tolerancije na mrvice kasnije. Ali moguće je. Provjereno. Nije loše biti nekad prilagodljiv. Uštedi se nešto živčanih stanica. 

A možda se baš kao i mi zaljubite u život. Zavolite zeleno i odlučite jesti što zdravije. Prijavite se na našu radionicu sirove hrane Sirovo, zdravo i jednostavno by Mihaela Devescovi koja će se održati u subotu 20. 2. 2016. u Petrinji. Možda i vama treba promjena. Vidimo se. 



Nema komentara:

Objavi komentar