nedjelja, 8. svibnja 2016.

Energija prirode: Glog!

Cvijet gloga
Kako najbolje iskoristiti dva sata prije posla? Odgovor se sam nametnuo: nasip! Lagana šetnja sa "ful" opremom: fotić, torba za bilje, škarice, mob. Fotić jer uvijek ugledam nešto prekrasno kad ga ne ponesem pa se onda kasnije "grizem". Torba za bilje jer kad planiram brati neku određenu biljku ispadne da usput pronađem još nekoliko drugih biljnih vrsta pa torbi i vrećica nikad dosta. Škarice jer nisam divljak koji trga i čupa a i neko bilje jednostavno i ne možeš drugačije ubrati. Mob da vidim koliko je sati jer ipak ne želim zakasniti na posao. 

U jednoj takvoj proljetnoj šetnji nasipom pažnju mi je zaokupio i veliki bijeli grm koji "zuji". Intenzivan miris meda koji razvijaju njegovi mnogobrojni cvjetovi privlače pčele ali i ostale kukce. Privukao je tako i mene no ubrzo mi je intenzivan miris počeo pomalo "ići na živce". Veliki bijeli grm koji zuji i ide pomalo na živce zove se glog. 

Tako nam priroda ponekad daje na znanje glasno i intenzivno koliko god može da je upravo sada vrijeme za branje glogova cvijeta. Osim što ćete uživati na svježem zraku i "uhvatiti" malo sunca obogatit ćete svoju biljnu ljekarnu. Glog je već tisućama godina poznata biljka koja se sakuplja u ljekovite svrhe. Izvrsna je za srce jer jača srčani mišić i uravnotežuje tlak. Bilo da imate visoki ili niski tlak glog će pomoći. A tko pije čaj od gloga ne mora se bojati infarkta. Ima učinak smirenja što je mnogima danas potrebno. Stalno smo u žurbi, nemamo vremena jer jurimo bez stajanja i sve nas živcira, djeca nam dižu tlak, loše spavamo ili nam zbog šefice na poslu srce ponekad nekontrolirano lupa. Od računa teško dišemo, a od gužvi i čekanja šumi nam u ušima. Nemamo energije. Svakidašnje su to izjave modernog zaposlenog čovjeka. Pripravci od gloga blagotvorno će djelovati na sve ove probleme. 

Glog nam zapravo uopće ne može pomoći dok stoji kao drvo (tj. grm) u našem susjedstvu i privlači pčele. Njegove blagodati možemo uživati tek pijući čaj od cvjetova i bobica, ili tinkturu ili možda marmeladu, liker ili vino, možda sirup no za spravljanje tih pripravaka potrebno je znanje. 

Čaj od gloga: 

Uviježeno je da se čaj priprema od suhe biljke iako se prema savjetima poznatih travara kao što je Maria Treben ili Sv. Hildegarda ili Mauricea Messeguea za liječenje se koristi ako je moguće svježa biljka ili pripravci od nje. 
Dakle, glog se bere dok još postoji podjednako cvjetova kao i cvjetnih pupova skupa s lišćem u pazušcima. Suši se pažljivo u tankom sloju. A čaj se može raditi i od mješavine cvjetova i listova ili s dodatkom i sušenih bobica. Jedan do dva prstohvata suhe biljke se prekipi i pusti da odstoji 5 - 10 minuta. Ovo je odličan čaj za starije ljude koji bi ga trebali pijuckati kroz dan. 

tinktura od gloga u izradi
Tinktura od gloga:

Kod receptura za biljne kapi ili tinkturu (alkoholnu otopinu) naglašava se da se rade isključivo od svježe ubranog cvijeta ili bobica. Kad cvijet počne gubiti latice više ne vrijedi za uporabu.
Biljka se usitni i prelije rakijom. Stoji na mračnom mjestu 3 tjedna i povremeno se protresa. Onda se procijedi i spremi u tamnu bočicu. Pije se razvodnjeno (10 - 20 kapi s vodom) ujutro i navečer, a doza ovisi pije li se prema potrebi ili preventivno.


Marmelada od bobica gloga:

Marmelada od plodova gloga tzv. gloginja radi se slično kao i marmelada od šipka. Plodovi se prokuhaju s vodom da omekšaju a potom se pasiraju i miješaju s nekim zaslađivačem (šećer, med ili agava sirup) ovisno što i kako jedete. Dobro je dodati limuna ili umiješati i drugo voće kao npr. plodove šipka, dunje ili jabuke kako bi "popravili" okus. Same gloginje nisu osobito ukusne. Pomalo su brašnaste i bezukusne. U kombinaciji s drugim voćem možete napraviti ukusne i zdrave zalihe slatke zimnice. 

Plod crvenog gloga
Sirup od gloga i šipka: 


Plodovi gloga i šipka kuhaju se kao i za marmeladu samo s više vode. U to se dodaju i začini poput cimeta, kardamoma i vanilije, a nakon što se procijedi i ohladi doda se zaslađivač. Kasnije se po želji može dodati i malo ruma te sok od limuna. Čuva se u staklenim bocama.

Želite li živjeti zdravije jednostavno otvorite svoje srce. Uzmite što vam priroda daje i pametno iskoristite njene plodove. Nahranite tijelo, ali i dušu. Budite skromni. I kad berete cvjetove ostavite uvijek dovoljno za pčele. Kad berete bobice ostavite nešto i za ptičice. Za sve koji propuste nabrati cvijet priroda daje drugu priliku na jesen. Plodovi gloga jednako su ljekoviti. Divlje biljke imaju nevjerojatnu životnu energiju stoga ih poštujte i cijenite. Ako sanjate ružno možda će vam pomoći grančice gloga pod jastukom. Naravno, sve ovo ne vrijedi za vampire jer prema narodnim vjerovanjima za njih glogov kolac znači smrt. 

Nema komentara:

Objavi komentar