utorak, 19. siječnja 2016.

Divlji origano - radost planine

Među mnoštvom tek krajičkom oka uhvatim poznati šal. Letimičnim pogledom prepoznaš dobro znani pramen kose. U buci razaznaš smijeh svog prijatelja. A među stotinama malaca nepogrešivo uočiš svoje dijete. Kad nekog zaista poznaješ onda ga nije teško prepoznati. 

I biljku koja ti je bliska prepoznaješ među stotinama trava kao starog prijatelja. Sa sigurnošću. Ponizno, uz ispriku što ga bereš. 

Mravinac ili divlji origano iznimna je biljka koja može doprinijeti našem zdravlju na brojne načine. Njegovo ime znači prema grčkom oros - sreća, radost i ganos - planina, dakle: radost planine.  Dobra misel kažu Slovenci. Prava je šteta što ga ljudi znaju samo kao začin za pizzu jer on je puno više od toga.. 

Kako ga prepoznati u prirodi? 

Morate se prvo sprijateljiti. Upoznati njegove sitne pomalo dlakave zelene listiće zašiljene prema vrhu. Morate se veseliti njegovim ružičasto ljubičastim cvjetovima koji privlače i pčele i leptire tako da oni za vas ne budu još samo jedna ljubičasta trava. Iako djeluje vrlo skromno prije cvjetanja u okruglim busenima zelenih listića nema u njemu baš ničeg skromnog kad procvijeta. Njegove se i do 70 cm duge stabljike s ljubičastim kiticama zatalasaju na livadi ili obronku neke planine. Tajanstvene nijanse ljubičaste, a ponekad i bijele, skrivaju ljekovite supstance karvakrola koje djeluju antibakterijski i dokazano djeluju na 25 različitih bakterija. Najzanimljivije što uspješno zaustavlja E. Coli, Salmonellu, Pseudomonas aeruginosa, te tvrdokornu gljivicu Candidu Albicans.

Kako iskoristiti ovaj prirodni antibiotik? 

Preventivno pijemo čaj i stavljamo ga kao začin. Suha je biljka intenzivnog okusa i prepoznatljive arome. U kombinaciji s majčinom dušicom, smeđim šećerom, medom i propolis ljeti napravimo sirup za djecu da se nađe zimi. Njegove zelene listiće dodajemo salatama sve dok ga snijeg ne sakrije. Kad šmrcamo ili nam imunitet slabi kapnemo jednu kap njegovog eteričnog ulja na papirnatu maramicu pa udišemo. Kad jednostavno želimo ojačati pred sezonu gripe ili drugih viroza ili imamo problem s nekom bakterijom, gljivicom ili virusom možemo ga piti oprezno brojeći kapljice eteričnog ulja u kombinaciji s vodom, sokom ili čajem. Doza je svega 3-4 kapljice i najviše 12 kapi dnevno. Rezultat je uvijek odličan. No, ulje je vrlo snažno i lako se može predozirati. Pa stoga kad ga pijete budite svjesni da se voda i ulje ne mogu zapravo pomiješati i ulje pliva na površini. Pijte na na slamku da vam ne sprži usnice. Nemojte kapnuti više od preporučenog jer tada lijek postaje otrov. Nemojte ga koristiti ako ste trudni ili imate problema s jetrom i bubrezima. Može ga se miješati s nekim drugim uljem npr. maslinovim pa tako koristiti. 

Sve teže svoje "biljne prijatelje" prepoznajemo u prirodi. Kao da smo se posvađali i mada više nitko ne zna oko čega zavada još traje. Nepovjerenje i šutnja. Neznanje. Toliko se tišine dogodilo između ljudi i bilja. Otuđenost. Strah. Možda ako se ponovno sprijateljimo s njim i izmirimo, možda ostanemo zauvijek mladi i upoznamo napokon tu Radost Planine. 



1 komentar:

  1. *****obožavam origanio i sakupljam ga svako ljeto **među najdražim biljkama mi je,,,*****

    OdgovoriIzbriši