Volim pikave biljke. Kaktuse npr. obožavam. Divim se njihovoj mirnoći i ukočenosti. Nemaju listić koji će se zanjihati na povjetarcu, rastu stihijski i nekako usamljeno. Nepristupačni su u svojoj bodljikavosti. Nedopadljivi na prvi pogled, no kad netom pred kišu ili za najžešće vrućine procvjetaju to bude istinska ljepota i savršenstvo cvijeta. Nešto što se do tad jedva činilo živim sada pokazuje svoju nutrinu, svoju nježnu dušu. Raskošan je cvijet često veći od same biljke pa ti nije jasno otkuda se uopće stvorio. A tek miris...
Volim i agave i aloe i sve sukulente. Tako su posebni. Žive gotovo ni od čega. Život crpe iz kapljice rose i sunca, bez zemlje u tek malo prašine izdižu se iz kamena. Agave u jednom trenutku nakon otprilike 40 godina procvjetaju. Cvijet je ustvari veličine manjeg drveta koji se impozantno suprotstavlja zakonima fizike na nekoj litici ponad mora.
Možda sam i sama pomalo pikava. Slično privlači slično. Uživam ponekad i u osamljenosti. Prijatelje koje imam pažljivo čuvam i njima otvaram dušu poput kaktusa i agave. Možda mi je to mana, možda vrlina. Uglavnom, takva sam. Takva je i kopriva!
Svi je znaju, a mnogi zaobilaze. Optužuju je da je korov, drač. Ljute se zbog opeklina koje im zadaje kad je diraju. Čupaju je, kose, gaze a ona raste iznova. Iz nabacane šute, uz prašnjavu cestu, prekriva divlja odlagališta otpada kao da želi sakriti ljudsku sramotu. Traži svoje mjesto uz zidove neke napuštene kuće ili trijema. Tamo gdje je nastala tišina ona buja. Nepoželjna kakva je povlači se često i u gradskim zapuštenim kutićima poput beskućnika.
KOPRIVA (lat. Urtica dioica)
Pomalo je nedodirljiva biljka. Izrazito zelene boje snažna je i uporna. Kao da nam uporno pokušava nešto reći. Ali tko bi je čuo kad tako nekulturno zarasta zapuštena ružna mjesta? Možda bi je i slušali da poput kraljice cvijeća prekrasno uzdiše svoje bujne baršunaste cvjetove iz prekrasnih kultuviranih parkova. Tamo nema mjesta za korov. Samo za ruže i druge uzgojene hibride. Uzgojeno cvijeće mora biti veliko i raznobojno ili zadivljujuće egzotično da mu se svi dive kad ga ugledaju. Miris i ljekovitost nisu potrebni. Naša kopriva ima vrlo skroman cvijet. Žari i oprudi svakoga tko je i dotakne. Ipak ona je možda najljekovitija biljka koja postoji. Kažu da je kopriva jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka i kad bi ljudi shvatili koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Riječi su to oca fitoterapije Francuza Mauricea Messeguea.
Pomoći će svakome tko zatraži njenu pomoć: ako ste slabokrvni, imate upalu mjehura, glavobolje, ona čisti krv, stimulira crijeva i odlična je za čišćenje organizma, za jačanje korijena kose i perut, regulaciju šećera u krvi, probleme s jetrom i gušteračom i brojne druge bolesti. S koprivom naprosto ne možete pogriješiti. Da nema žalce ljudi bi je sigurno već uništili, a životinje pojele. Njena pikavost ustvari je ovdje vrlina. Možda nam pokušava reći da će uvijek i zauvijek biti tu za nas da nam pomogne, da nas izliječi. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a uz bosiljak je najčešće upotrebljavana u magijskim obredima i ritualima. Žarenje koprivom radi zdravlja provodili su još stari Rimljani i tako liječili reumatizam i artritis.
Šumska kopriva |
Svi dijelovi biljke se koriste. Čaj od koprive zato je uvijek dobar izbor. Osim toga od svježe biljke mogu se pripremati razna ukusna i zdrava jela. Evo samo nekoliko: savijača od sira i koprive, juha od koprive ili varivo, priprema se i kao špinat na mlijeku, smoothie s voćem i koprivom itd. Sirup od koprive priprema se identično kao i sirup od cvjetova bazge. Nije ju potrebno konzervirati jer je dostupna gotovo cijele godine. Za jelo se upotrebljava čak i sjeme koje se prženo koristi za jačanje imuniteta, anemiju i protiv kašlja. Smatra se da je djelotvorno i u odvikavanju djeteta od noćnog mokrenja u krevet.
Možda smo pomalo pristrani zbog Peruna, no kopriva zasluženo zauzima prvo mjesto među ljekovitim samoniklim biljem. Ljekovitost koprive čini ju istinskom kraljicom bilja!
Zeleni kašasti sok od koprive idealan je za zdrav početak dana:
Za oko 1,5 l soka potrebno je:
5 jabuka
dvije velike šake svježe koprive (žare ili mrtve)
dvije žlice lana (namoćenog)
proteinski prah (po želji 1-2 žličice)
1 l vode (izvorske ako može)
šaka bobičastog voća po izboru (može i iz leda)
Miksajte u blenderu dok se sastojci ne povežu u gusti sok. Varijaciju se uvijek dobrodošle ovisno o vlastitim željama i ukusu. Ako želite slađe dodajte još i bananu (bio naravno).
Za oko 1,5 l soka potrebno je:
5 jabuka
dvije velike šake svježe koprive (žare ili mrtve)
dvije žlice lana (namoćenog)
proteinski prah (po želji 1-2 žličice)
1 l vode (izvorske ako može)
šaka bobičastog voća po izboru (može i iz leda)
Miksajte u blenderu dok se sastojci ne povežu u gusti sok. Varijaciju se uvijek dobrodošle ovisno o vlastitim željama i ukusu. Ako želite slađe dodajte još i bananu (bio naravno).
Nema komentara:
Objavi komentar