utorak, 3. veljače 2015.

Perun - što je sad to?

Samo mijena stalna jest. Sušta istina. Baš sve se mijenja. Starijima je uvijek bolje ono kak je bilo nekad prije, valjda prije nego se sve pokvarilo. A kad se tema malo produbi zapravo shvatiš da je njima bilo bolje samo zato što su bili mladi i što su tada disali punim plućima. Prije težine starosti, prije no što ih je vrijeme pregazilo. 

Planinarski dom Javorje na Perunu 1427 m nadmorske visine
18. 8. 2008. 
Mladima (mislim onim jako mladima), njima ne treba ništa to je svima jasno. Oni znaju sve (kradem naslov nove emisije na Petrinjskom radiju) i sva su im znanja suvišna, bespotrebna, sve tlaka, sve glupo. Oni znaju bolje kako stvari funkcioniraju. Drugi ne kuže al oni znaju jer su pankeri i buntovnici. Ili jer je teta u vrtiću tako rekla i to je sigurno tako.

Nama ostalima nitko ništa ne govori. Mi sami moramo znat tamo neki IBAN i napisat uplatnicu, izmislit lovu kad je nema, skuhat ručak, stvorit dom, odgojit djecu i da ne nabrajam. Pod stalnom prijetnjom joj vidit ćeš kad ti porastu... Mala djeca mala briga... JOOOOOOOOOOOJ! 

Nevjerojatno kako brzo postaneš zarobljen u vremenu i prostoru. U živom pijesku. Stotine zrnaca koje te guši: društveni okviri, zakoni, pravila pisana (a osobito ona nepisana), predrasude, zablude, nametnute krivnje, moralne dileme... Gdje nestaje sva energija i sloboda? Spontanost i veselje? 

Onda shvatiš (ovo nije priča o živčanim slomovima)! Zašto? Za koga? Želim natrag tu slobodu i još više. Želim sve. Želim prijatelje s kojima mogu razgovarati u beskonačnost samo uz čaj. Želim osjetiti veličinu neba nad planinom. Želim jednim pogledom uhvatiti Tulove grede, more i Štirovaču. Živjeti zdravo i aktivno. Plesati. Želim naučiti toliko toga. Osjetiti poštovanje pred vratima koja su uvijek otključana i ući u taj svijet duhovnosti samo koračajući šumom. Zaroniti u dubine mitologijskih priča i oživjeti stara vjerovanja. Pronaći neko svoje polazište, svoje korijene, svoje težište. Voljeti i jednostavno živjeti bez opravdavanja. Live and let live!

Prvo je bio Stribor - povratak prirodi. Ideje i snovi dvojice prijatelja pretočeni u radionice preživljavanja i bilja i svega... hedonizam za one zaljubljene u Prirodu. I kao što priroda prelazi iz jednog stanja u drugo, nastao je Perun - dodir prirode. Zašto Perun? 

Na planini Perun 18.8.2008.
Putevima Igorovih korijena na honey moon smo otišli u Sarajevo, pa u Vareš, Konjic, Međugorje i tako do Dubrovnika uz Neretvu. Koji Tenerifi il Dubai? Mi smo u 5 dana upijali Baščaršiju, jezero u Varešu, u Vareš Majdanu tražeći kuću Igorove bake Marte upoznali divne i gostoljubive ljude. Popeli se na Perun koji već jednom izliječio Igorov bronhitis čajem od svog ljekovitog bilja i ručali s nekim bajkerima iz Visokog. Iako u Turiji kraj Konjica ipak nismo upoznali rođaka koji tamo još živi nasmijali smo se i nauživali pozitivne energije. O prirodi da i ne govorim. Ona nas je očaravala. Bili to slapići na vrelu rijeke Bosne ili spilja izvora rijeke Bune, korito rijeke Neretve i barem pedeset nijanse zelene... 

U svemu uvijek zajedno Igor i ja od prvog smo dana završavali jedno drugome rečenice, vidjeli Petrinju nenagrđenu ratom oštećenim fasadama, uz žubor Petrinjčice osmišljavali smo svoj bolji svijet. Plesali smo kao par i natjecali se u standardnim i latinsko američkim plesovima 3 godine kad su svi tvrdili da je to nemoguće, da parovi to ne mogu preživjet i da ćemo se posvađat i rastat. Uvijek se razumijemo i dijelimo iste ljubavi. Željeli smo kuću jer nismo mogli zamislit život bez dvorišta, bez dodira prirode. 

Branje vrijeska na Velebitu 2014.
Ne volim ekstreme ni stereotipe. Zašto su dreadloksice must have ako si vegetarijanac? Zašto svi idu u Indiju na duhovno prosvjetljenje? Nije priroda tamo negdje daleko već tu pod vašim nogama samo ju je potrebno malo bolje upoznati. Bez straha. Ne bojimo se poznatog. Biljku po biljku. 

Dok u hladnim zimskim danima pijete čaj od neke biljne mješavine, biljaka čije ste cvjetove i listove sami ubrali ljetos misli vas ponesu na to mjesto izvan vremena. Pijete sunčevu energiju. Prisjećate se razgovora kojeg ste vodili, leptira koji vam je sletio na ruku. Kao da vam zubi trnu sjećajući se one hladne izvorske vode što ste ju tada pili s okusom mente. To je doživljaj prirode. To ne može izazvati pomalo bezukusan ili aromatiziran napitak iz trgovine. 

Preksinoć smo pili čaj od vrijeska što smo ga brali u Krču na Oltarima tj. Sjevernom Velebitu i to je bio pravi "Madeleine" za mene, miris slobode. Nešto divlje u tom posebnom okusu a opet toplo. Usporite, zaustavite poneki lijepi trenutak i proživite ga ponovno. Donesite dio planine u svoj dom a istodobno dopustite svojim mislima da odlutaju ponovno na tu istu planinu. Totalni timeshift. 

Koja faking Indija!?!

Perun - dodir prirode
__________________________________________________

Perun - dodir prirode nudi vam radionice kroz koje ćete naučiti kako prepoznati i brati bilje, izrađivati prirodnu kozmetiku i razne druge preparate od bilja, kako samoniklo jestivo bilje uvrstiti na svoj dnevni meni, aktivnosti u prirodi Hrastovičke gore ali i šire, nudi vam pozitivnu energiju i zdraviji način života, turističku ponudu kao i različite aranžmane po želji. Obiteljske izlete za aktivne vikende i osnovna znanja za boravak u prirodi. 
__________________________________________________

Za ljubitelje mitologije...

Perun (iz Wikipedije u skraćenoj verziji) je u slavenskoj mitologiji bog groma i munje (gromovnik), vrhovno božanstvo u panteonu slavenskih bogova. Izvorno je korijen *perk(w)u- značio "hrast" (usp. lat. quercus) ili pak "crnogorica", "pošumljena planina" ili "planina", ali u praslavenskom se razvio u značenje "udariti", srodno sa službom gromovnika.U slavenskoj, kao i u nordijskoj mitologiji svijet je prikazivan kao sveto stablo, obično hrast, čije grane i kora predstavljaju živi svijet nebesa i smrtnika, nebo i zemlju, a njegovo korijenje podzemlje, svijet mrtvih. Bilo je to drvo života. Perun je bio vladar svijeta živih, neba i zemlje, a često simboliziran orlom koji je sjedio na najvišoj grani i promatrao cijeli svijet.Perun je prema većini slavenskih vjerovanja bio vrhovni bog, barem na kraju slavenskog paganizma. Istočna ortodoksna Crkva uspjela je prenijeti Perunove karakteristike na novog kršćanskog sveca - svetog Iliju, koji je postao gromovnik (Ilija Gromovnik), na osnovi starozavjetnog proroka Ilije koji je vozio vatrenu kočiju nebom, a to se činilo dobrom zamjenom za starog boga gromovnika i njegove vatrene munje. Na zapadu je Rimska katolička Crkva ponudila svetog Mihaela arkanđela koji je, kao zapovjednik nebeske vojske i progonitelj zla, mogao dobro zamijeniti Perunovu ulogu. Moguće je da je u nekim mjestima Perun zamijenjen svetim Vidom.

3 komentara:

  1. Nekad je potrebno samo okrenuti se oko sebe, i vidjeti cijeli svjet. Za mir i zadovoljstvo ne treba nam niti Indija, niti skupe stvari i egzotična mjesta. Nažalost većina to ne vidi i ne želi vidjeti. Bosna mi je oduvjek bila u srcu sa svojom prekrasnom i zaista nedirnutom prirodom, prešla je naša petrinjska izviđačka družba Konjic, Boračko jezero, Jablanicu, kanjone Sustjeske i Neretve, Ovčarske kolibe, Plavo i zeleno jezero. Nadam se da ću ponovo obići te krajeve ne kukajući kako je nekad bilo bolje. Ove godine skijao sam sa obitelji kod jednog prijatelja na Vlašiću i ponovo ostao ugodno iznenađen krajem i ljudima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vlado! Drago mi da slično razmišljamo. Pozz

    OdgovoriIzbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši